KZ gáz KZ klíma

Tudástár:

Nyílt égésterű készülékek ( A típusú ) Fel

A nyílt égésterű készülékek tipikusan a tűzhelyek, és a kémény nélküli gázüzemű tárólós vízmelegítők, azaz bójlerek. Léteznek még az átfólyós rendszerű kis vízmelegítők is, melyek szintén A típusúak, és általában egy vízvételi hely kiszólgálására alkalmasak. Mivel ezek a helyiségben található óxigént használják fel az égéshez, és a helyiség légterébe vezetik a füstgázt, üzemeltetésük megfelelő szellőzés mellett lehetséges. Bővebben lásd: gázkészülékek légellátása

Kéményes készülékek ( B típusú ) Fel

A kéményes gázkészülékek lehetnek fali cirkók, állókazánok, bojlerek, konvektorok, stb. Minden esetben azt kell tudni, hogy ezek szintén az adott helyiség levegőjét használják fel az égés során, a keletkezett füstgázt pedig a kéményen át a szabadba vezetik. A füstgáz enyhén savas kémhatása miatt a kéménynek béleltnek kell lennie, különben fennáll a ledőlés/eltömődés veszélye. A kémények bélelése kéményes szakember feladata. A B típusú készülékek légellátása szintén nagyon fontos szempont, bővebben lásd: gázkészülékek légellátása

Zárt égésterű készülékek ( C típusú ) Fel

Napjainkban nagyon helyesen a C típusú készülékek elterjedése van folyamatban. Ezek zárt égésterűek, azaz az égéshez szükséges levegőt nem a helyiségből veszik, hanem a szabadból szívják be, és a keletkezett füstgázt mindig a szabadba vezetik. Ebből következően - megfelelő szerelés esetén - biztonságos üzeműek, a helyiséggel nincsenek légtér-összeköttetésben, nem áll fenn a szén-monoxid mérgezés veszélye. Új gáztervek készítésénél gyakorlatilag csak ilyen készülékek elhelyezése lehetséges lakáson belül.

Kondenzációs gázkazán Fel

A kondenzációs kazánokkal kapcsolatban az első és legszembetűnőbb jelenség, hogy hatásfokuk 100 % fölött van, hogyan lehetséges ez? Nem arról van szó, hogy a készülék energiát termel, hanem a hatásfokszámítás módjából következik ez az érték. A számítás ugyanis az ún. alsó fűtőérték szerint történik, ahol az égés során keletkezett, és a füstgázzal együtt eltávozó vízgőz hőtartalmát nem vesszük figyelembe. Ez azért van így, mert a régebbi kazánok ezt a hőtartalmat nem voltak képesek hasznosítani. Ezzel szemben a kondenzációs gázkazánok a füstgázban levő vízgőzt egy speciális hőcserélő felület segítségével újra folyékony halmazállapotúvá alakítják vissza, ami jelentős hőcserével jár, azaz képes a kazán ezt a plussz energiát is hasznosítani, és a fűtési rendszer visszatérő vizének melegítésére fordítani. Az így lekondenzált víz elvezetése ezeknél a kazánoknál feltétlenül szükséges.

Hatásfok Fel

Lényege, hogy a fűtőanyagban rejlő energiát milyen mértékben tudjuk hasznosítani. Ha 100 %-ban tudnánk hasznosítani, akkor lenne a hatásfok 100 %. A mai korszerű gázkészülékek 90 % feletti hatásfokkal rendelkeznek, egyes kondenzációs készülékek elérik a 97 %-ot is (a gáz felső fűtőértékéhez képest viszonyítva).

Gázkészülékek légellátása Fel

A nyílt égésterű és a kéményes gázkészülékek légellátása nagyon fontos, biztonsági és életvédelmi szempontból is. Ökölszabályként elmondható, hogy minden m3 gáz elégetéséhez kb. 10-12 m3 levegőre van szükség. Azonban ez csak iránymutató, a pontos tervezés minden esetben épületgépész tervező feladata. Viszont már ebből a számból is látható, hogy bizony kéményes készülékeink, pl. egy fali cirkó igencsak elhasználja a lakásban található levegőt. Ha nem kap utánpótlást, mert nincs szellőzés a lakásban, hajlamos a kéményből visszaszívni a levegőt - a mérgező füstgázzal együtt, és máris megvan a szén-monoxid mérgezés. Természetesen a gázterv megvalósításának pillanatában a rendszer működőképes, a gond rendszerint a lakás utólagos módosításainál keletkezik, lásd: tudnivalók a páraelszívókrólill. tudnivalók a fokozott légzárású nyílászárókról, valamint: MKEH közlemény.

Tudnivalók a páraelszívókról Fel

A páraelszívók nagyon hasznosak, hiszen ki szeretné a főzés során keletkező gőzöket, szagokat az egész lakásban érezni? Azonban egy dologra ügyelnünk kell: a páraelszívó elszívási teljesítménye rettenetesen nagy, több 100 m3/h, akár 800 m3/h is lehet! Belátható, hogy kellő levegőutánpótlás nélkül ezek a készülékek szinte vákuumot csinálnának lakásunkban. Persze, vannak szűrővel rendelkező elszívók is, ahol a szagokat pl. aktív szénszűrővel semlegesítik, és az elszívott levegőt visszajuttatják a helyiségbe, ám ezeknek a szűrőjét gyakran cserélni kell. Ám csak az ilyen készülékeket lehet alkalmazni kéményes gázkazán esetén. Ha pedig a páraelszívó a szabadba juttatja az elszívott levegőt, és kéményes gázkészülék üzemel a lakásban, mely légtérösszeköttetésben van a páraelszívó helyiségével, akkor fennáll a kéményből való visszaszívás veszélye - a füstgázzal együtt, tehát életveszélyes! A CO mérgezés elkerülése végett B típusú gázkészüléket és páraelszívót együtt, egyszerre üzemeltetni tilos! Bővebb információ: MKEH közlemény.

Tudnivalók a fokozott légzárású nyílászárókról Fel

Napjainkban az energiaárak emelkednek, teljesen természetes tehát a költségmegtakarítás igénye. Ennek egy módja, ha nyílászáróinkat fokozott légzárású nyílászárókra cseréljük. Figyelembe kell vennünk azonban, hogy amennyiben kéményes gázkészüléket üzemeltetünk a lakáson belül, annak megfelelő légellátásáról feltétlenül gondoskodnunk kell, hogy elkerüljük a CO mérgezést. Minden ilyen átalakítási esetben kérjük épületgépész tervező segítségét! Bővebb információ: MKEH közlemény.

Karbantartás és jelentősége Fel

Hivatalosan: a csatlakozó vezeték és a fogyasztói berendezés eredeti állapotának és állagának fenntartását célzó, legalább a gyártói és tervezői előírásokon alapuló, kötelezően végzendő, tervszerű tevékenység. A karbantartás során fény derülhet a készülékkel kapcsolatos problémákra, pl. tökéletlen, kormoló égésre, gázszivárgásra, elkoszolódásra, stb. Így részben megelőzhetőek a kellemetlen leállások, mikor a készülék nem működik, és ez könnyen az egész fűtés leállását is eredményezheti. Ezt télen, hidegben lehetőség szerint mindenki szeretné elkerülni, ennek legjobb módja a készülékek rendszeres karbantartása ( lehetőleg a fűtési idény előtt ). A törvény egyébként a fogyasztó számára elő is írja az ötévente kötelezően elvégzendő karbantartást gázkészülékek esetén. Praktikus szempontok miatt azonban ajánlott a kétévenkénti ellenőrzés, a tapasztalat szerint ennyi idő múltán már "ráfér" a készülékekre egy kis törődés. Nem utolsó szempont az sem, hogy a készülék égőjének és hőcserélőjének kitisztítása anyagi előnyökkel is jár az Ön számára, hiszen a gázkészülék csak tiszta állapotban képes megfelelő hatékonysággal működni. Ha el van hanyagolva, hatásfoka egyre romlik, és egyre többe kerül a gázszámla.

Piezo gyújtás Fel

A piezo vagy piezoelektromos gyújtás a mai modern gázkészülékek esetén elterjedt begyújtási mód. Az égő közelébe vezetett elektróda segítségével nagyfeszültségű szikrát (~20kV) juttatunk az égéstérbe, amitől a gáz begyullad.

Termoelektromos lángőr Fel

A lángőr feladata az, hogy a láng hiánya esetén a gáz bejutását a gázégőbe megakadályozza. Ez biztonsági berendezés, minden mai készülék kell hogy rendelkezzen valamilyen fajta lángőrrel. Tehát ha őrlángos készülékünkön termoelektromos lángőr ( a lángba benyúló rézszínű fémrúd ) található és azt nem éri a láng, akkor készülékünk nem fog működni. Hasonlóképpen, ha a lángőr elégett, nem teljesíti feladatát, és a készülék nem működik. A termoelektromos lángőr két fémötvözetből készült, melyeknek az a tulajdonsága, hogy melegítés hatására elektromos feszültség keletkezik köztük ( ~20 mV ). Ez a feszültség elegendő egy mágnes ( termomágnes ) behúzva tartásához rugóerő ellenében, ami pedig a gáz útját megnyitja az égő felé. Ha valamilyen okból a feszültség megszűnik ( kihűl a lángőr, elég a hegye ) akkor a mágnes a rugó hatására lezárja a gáz útját.

Ionizációs lángőr Fel

Olyan lángőr, ami a láng ionizált részecskéinek segítségével érzékeli az égés meglétét. Általában egy fehér kerámia szigetelőbe ágyazott fémrúd, amelynek fémrésze a lángmagban kell legyen az égő begyújtása után. Ha van láng, akkor a lángőr érzi az égés során keletkező ionokat, és az elektronika felé jelzi a láng meglétét, az elektronika pedig megnyitja a gáz útját az égő felé. Ha nincs láng, az elektronika nem nyitja a gáz útját.

Gázszivárgás esetén Fel

Teendők gázszivárgás esetén: a legbiztosabb a házba bemenő gázvezetéket elzárni, ez a gázmérő óra vagy a nyomásszabályzó környékén szokott lenni. Ki kell szellőztetni, alapos kereszthuzatot csináljunk! Tilos a nyílt láng használata, kerüljük az elektromos berendezések használatát is, beleértve a villanykapcsolókat is! Mielőbb hívjunk szakembert, aki kideríti a gázszivárgás pontos helyét, és megszünteti a hibát!

A szén-monoxid ( CO ) mérgezés veszélyei Fel

A szén-monoxid színtelen, szagtalan gáz, már kis koncentrációban is veszélyes. Meggátolja a véráramban az oxigén szállítását. A tüdőn keresztül a véráramba kerül, hozzákötődik a hemoglobinhoz (a vörös vértest oxigént szállító festékanyagához). Így a szénmonoxid molekulák az oxigén molekulák helyére lépnek a vörös vértestekben, és a test sejtjei oxigénhiányos állapotba kerülnek. Szénmonoxid akkor képződik, amikor a tüzelőanyag nem ég el tökéletesen a tüzelőberendezésekben. Ha a készülékeket nem megfelelően üzemeltetik, nem tartják rendszeresen karban, vagy az égéstermék-elvezető nem működik megfelelően, a szénmonoxid veszélyes mértékben felgyűlhet a lakóhelyiségekben.
A CO mérgezés tünetei : fejfájás, fáradtság, szapora lélegzetvétel, émelygés, szédülés, eszméletvesztés, nagyobb koncentrációban élénkpiros bőr.
Teendők CO-mérgezés esetén:

  • Azonnal friss levegőre van szükség. Nyisson ki minden nyílászárót és szellőztessen ki alaposan!
  • Amennyiben lehetséges, kapcsoljon ki minden fűtőberendezést (pl. a főcsap elzárásával)!
  • Hagyja el a lakást!
  • Hívja fel a tűzoltókat és mondja el nekik a tüneteit!
  • Forduljon orvoshoz!
  • Keresse meg a probléma okát, szakember segítségével!

Vízkövesedés, vízkőmentesítés Fel

Sajnos Magyarországon általánosságban kemény a hálózati vezetékes víz. Mivel leggyakrabban a fűtési rendszereket is ezzel töltik fel, ez a gázkészülékek víztereinek vízkövesedéséhez vezet. A jelenség fokozottabban jelentkezik a fali gázkazánok (cirkók) ill. az átfolyós vízmelegítők hőcserélői esetében, ahol kisebb a keresztmetszet és nagyobb a hőmérséklet. A kemény vízen kívül problémát okozhatnak még a fúrott kutak is: ha Ön fúrott kútvizet használ, fokozottan ajánlott a gázkészülék elé szűrő beépítése! Ennek hiányában a gázkészülékek hőcserélői és egyéb alkatrészei károsodhatnak.
A vízkő jelenlétének tünetei: nem elég meleg a víz; ki-be kapcsolgat a kazán vagy a vízmelegítő; furcsa fütyülő hangok jönnek a készülékből; hullámzó, nem stabil vízhőmérséklet melegvízvételnél.
Ilyen esetekben csak a hőcserelő kiszerelése és vízkőmentesítése segít, melyhez szakember szükséges. A vízkőmentesítés vegyszerrel történik, a hőcserélőt csatlakoztatni kell egy keringető szivattyúval ellátott géphez, mely a vízkőoldó vegyszert folyamatosan keringteti benne. Ezáltal a hőcserélő belső falán található vízkő fokozatosan feloldódik, kitisztul.

KZ gáz - gázszerelés felsőfokon...     |   www.kzgaz.hu   |    e-mail: info@kzgaz.hu    |     tel: +36-20/351-3502

KZ gáz - gázszerelés felsőfokon... Gázkészülékek javítása, szervizelése, karbantartása, alkatrészek cseréje, Pest megye, Jász-Nagykun-Szolnok megye, Bács-Kiskun megye, Abony, Albertirsa, Bénye, Cegléd, Ceglédbercel, Csemő, Csévharaszt, Dabas, Dánszentmiklós, Farmos, Gomba, Jászság, Káva, Mikebuda, Monor, Monorierdő, Nagykőrös, Nyáregyháza, Nyársapát, Pánd, Pilis, Pusztavacs, Tápióbicske, Tápiógyörgye, Tápióság, Tápiószele, Tápiószentmárton, Tápiószőlős, Törtel, Újlengyel, Újszilvás, Üllő, Vasad, Vecsés körzetében.